De Dorpskerk in Hooglviet. Eigenlijk een van de laatste historische gebouwen die deze groeikern nog rijk is. Gebouwd tussen 1658 en 1660, met een toren uit 1806 vormde deze kerk, gleegen aan de inmiddels gedempte en voor vele onbekende zalmhaven het middelpunt van dit dorp, door Rotterdam geannexeerd en als minderwaardige “wijk van Rotterdam” genoemd. Een aantal van de personen die bij de eerste ‘ghosthunt’ in het Ruigeplaatbos meeliepen deden regelmatig wat hand- en spandiensten in het wijkgebouw dat aan de historisch kerk was vastgebouwd. Zij vertelden dat ze in sommige nachten mistvlagen in de kerk zagen zweven en af en toe rare geluiden hoorden. Omdat ij de sleutel hadden van de kerk werd besloten om met een kleinere groep op een nacht de kerk “te onderzoeken”. K,rt daarop wees de gids naar een boomkruin, en verschillende fotocamera’s zwiepten naar boven, net als mijn videocamera… en in die kruin van de boom zag ik op het schermpje van de camera plots een groen lichtje tussen de takken heel snel aan en uit gaan. Wat was dat? De volgende dag ging ik de beelden op de computer bekijken… het lichtje werd beeldje voor beeldje bekeken, en al gauw kon ik zaken als straatlantarens, koplampen of de maan uitsluiten. Iemand suggereerde dat het wel eens de focuspunt kon zijn van een IR scherpstel-led op een van de foto camera’s… en dat mijn camera die oppikte omdat ik in infrarood aan het filmen was. Ik testte dit uit door mijn fotocamera op mijn videocamera te richten en scherp te stellen… ik zag geen IR led oplichten… maar uitsluiten kon ik het ook niet.Bij het afspelen van de tape viel me echter wel iets anders op; op het moment dat we door een hoog struikgewas proberen vooruit te komen hoor ik een kinderstem. Het was daar ter plaatse ronds een
uur of half 2 in de nacht, er waren geen kinderen aanwezig, de stem komt tijdens de hele opname nergens anders voor en op de video zie je niemand reageren op de stem.Waaruit ik dus een voorlopige conclusie uit moet trekken dat ik een heuse EVP te pakken heb!Wat er exact gezegd word is door meerdere mensen die de opname beluisterd hebben verschillend geínterpreteerd… maar ik hoor: “Ja, echt!”… Omdat op geen enkele wijze er enige relevantie van deze uitspraak was m.b.t. het feit dat we daar gewoon lopen is nog een 5e aanwijzing dat het hier om een EVP handelde. Mijn interesse was gewekt!
CASE 2 - September 2006 De Dorpskerk
Over de video: in het begin had ik weinig interesse om een complete video reportage in elkaar te zetten. Voor deze eerste ‘case’ heb ik alleen die stukjes bewaard waar ik me het meest over verbaasde. De video toont daarom alleen 2 scenes; een rare lichtvlek en het kinderstemmetje.